Baskı Beton Nedir ve Nasıl Yapılır?
12
Kas

Baskı Beton Nedir ve Nasıl Yapılır?

Hemen her yüzeye rahatlıkla uygulanabilen çok sağlam ve uzun ömürlü olan yüzey kaplama sistemlerine baskı beton denilmektedir. Baskı beton nedir, nasıl yapılır gibi bazı sorular hemen herkes tarafından merak edilmektedir. Çünkü bu uygulamalar ile kaplanan bütün mekanlar eşsiz bir görünüme bürünmektedir. Baskılı beton uygulaması ilk olarak 1970’li yıllarda Amerika Birleşik Devletleri’nde kullanılmıştır. Yüzey kaplama noktasında daha ekonomik arayışlar içerisindeyken keşfedilmiştir. Daha sonra gelişen teknoloji ile birlikte birbirinden güzel eşsiz görünümlerde ve çok sağlam uzun ömürlü eserler elde edilmiştir.

Ortaya çıkan bu güzellik üzerine başta Almanya, Fransa ve İngiltere gibi gelişmiş ülkeler olmak üzere bütün Avrupa baskı beton uygulaması kullanmaya başlamıştır. Ülkemizde ise ilk olarak 1990’lı yıllarda İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlerde kullanılmıştır. Desenli beton uygulamasının beğenilmesinin ardından 2000’li yıllardan itibaren ülkemizin her yerinde yaygın olarak kullanılmaya başlanmıştır.

Baskı Beton Nedir ve Nasıl Yapılır?
Baskı Beton Nedir ve Nasıl Yapılır?

Baskı beton uygulamalarını benzerlerinden ayıran ve üstün olmasını sağlayan birçok özelliği bulunmaktadır. Bu özelliklerin en başında ise hiç şüphesiz; ekonomik olması, sağlam ve dayanıklı olması, uzun ömürlü olması, estetik görünümler sunması ve kısa sürede uygulanabilir olması gelmektedir. Baskı beton uygulamaları her ne kadar kısa sürede uygulanabilen uygulamalar olsa da kesinlikle profesyonellik gerektiren uygulamalardır. Ardışık birçok aşamadan meydana gelen bu uygulamanın her bir aşaması önemli ve büyük bir dikkat gerektirir. Bunun için kesinlikle baskı beton uygulamaları bu alanda profesyonelleşmiş firmalara yaptırmalısınız.

Aksi takdirde büyük bir ümit ve heyecanla yaptıracağınız baskı beton uygulamaları hüsranla sonuçlanabilir. Uygulandıkları hemen her alana farklı bir hava katan ve çevresiyle mükemmel uyum sağlayan bu uygulamalar ekonomik yönden de oldukça uygundur. Benzer uygulamalara göre çok daha sağlam, kaliteli ve uzun ömürlü olan bu uygulama aynı zamanda çokta ekonomiktir. Geniş bloklar halinde tek parça olarak uygulanabilen baskı beton puzzle görünümü sayesinde çok şık görünümler meydana getirmektedir.

Baskı Beton Avantajları Nelerdir?

Günümüzde birçok yüzey kaplama tekniği bulunmaktadır. Bunların elbette birbirlerine göre ekonomik olarak, estetik, olarak, uygulama kolaylığı olarak ya da daha başka farklılıkları bulunmaktadır. Ancak bu uygulamalar arasında baskı beton uygulaması birçok üstün özelliği ile aralarından sıyrılmaktadır.

  • Baskı beton avantajları arasında ilk sırada ekonomik olması gelir.
  • Sağlam, dayanıklı ve uzun ömürlü uygulamalardır.
  • Geniş bloklar halinde tek parça olarak uygulandığı için çatlama, kırılma gibi durumlar meydana gelmez.
  • Baskı beton uygulamalarında Arnavut kaldırımlarında ya da parke döşemede olduğu gibi herhangi bir çim, ot gibi nesnelerin çıkması söz konusu olmaz.
  • Kısa sürede uygulanabilen uygulamalardır.
  • Çevresiyle uyumlu bir görünüme sahiptir.
  • Kaydırmaz ve sızdırmaz pürüzsüz bir yüzeye sahiptir.

Bütün bu özellikler ve çok daha fazlası baskı beton uygulamalarını rakiplerine göre benzersiz ve eşsiz kılmaktadır.

Baskı Beton Renk ve Desen Seçimi

Baskı beton uygulamalarının en önemli noktalarından birisi de uygun renk ve desen seçimidir.

Uygun renk ve desen seçimi sayesinde mekanlarınızda istediğiniz havayı oluşturabilirsiniz.

Baskı beton renk seçimi ve desen seçimi noktasında sizlerin beğenisine yüzlerce renk ve desen tercihi çıkacaktır.

Hatta birden fazla rengi aynı anda seçerek birbirinden farklı renk kombineleri oluşturabilirsiniz.

Seçilecek desen ve renge göre mekanlarınızda modern, otantik, tarihi ya da doğal bir görünüm oluşturabilirsiniz.

Baskı beton uygulamalarında dünya genelinde en çok tercih edilen renkler ise; açık ve koyu mavi, güz sarısı, tuğla kırmızısı ve beton grisidir.

Sizde zevkinize göre istediğiniz rengi seçebilirsiniz.

Baskı Beton Uygulama Alanları

Kullanılan malzemenin kalitesi ve uygulayan kişilerin profesyonelliği sayesinde hemen her mekana rahatlıkla uygulanabilme özelliğine sahip uygulamalardır. Aklınıza gelebilecek hemen her mekana rahatlıkla uygulanabilirler. Baskı beton uygulama alanları noktasında en sık tercih edilenler ise;

  • Duvarlar
  • Teraslar
  • Sahiller
  • Parklar ve bahçeler
  • Okullar
  • Caddeler
  • Otoparklar
  • Havuz kenarları
  • Yürüyüş yolları
  • Otantik kafeler
  • Alışveriş merkezleri
  • Geleneksel görünümlü oteller
  • Peyzaj çalışmalarının yapıldığı şehir içleri
  • Özellikle tarihi turistik alanlar
  • Hastane bahçeleri
  • Lunaparklar

Baskı Beton Nasıl Uygulanır?

Baskı beton uygulamaları ardışık bir kısım aşamalardan meydana gelir. Her bir aşama kesinlikle profesyonellik ve deneyim gerektirir.

Baskı Beton Nasıl Yapılır?
Baskı Beton Nasıl Yapılır?

Bu alanda yetkin olmayan kişilerce yapılacak uygulamalarda başarı elde edilmesi mümkün değildir. Çünkü her bir aşamanın kendisine özgü birtakım uzmanlık gerektiren kısımları bulunmaktadır. Şimdi sizlere baskı beton uygulamalarının bazı aşamalarından ve bu aşamalarda izlenilen yöntemlerden bahsedeceğiz.

  1. Baskı beton uygulamalarının ilk aşaması zeminin uygulama için uygun hale getirilmesidir. Bu ilk aşamada zeminde bulunan istenmeyen türden olan hemen her tür nesne zeminden arındırılır. Arındırılacak nesnelerin en başında ise taş, kaya, çim, ot, çalı ya da kimyasal atıklar gelmektedir. Eğer zemin hala uygun hale gelmezse, gerekli görüldüğü durumlarda granül taş dolgusu yapılabilir.
  2. Zemin etüdünün tamamlanmasının ardından ikinci aşama olan formların düzenlenmesi ve zemine uygulanması gelmektedir. Bu ilk iki aşamaya çok dikkat edilmeli ve kesinlikle hata yapılmamalıdır. Bu yüzden baskı beton uygulamalarının her bir aşaması büyük bir titizlikle gerçekleştirilmelidir. İlk iki aşama aynı zamanda uygun drenaj sıcaklığının sağlıklı bir şekilde elde edilebilmesi içinde oldukça önemlidir.
  3. Sırada en önemli aşamalardan olan baskı beton yerleştirme aşaması bulunmaktadır. Bu aşamada yüzey için özel içeriğe sahip harcın hazırlanması ve uygulanması yer alır. Uzman bir ekip beton mikseri yardımıyla özel içeriğe sahip harcı hazırlayarak uygun kıvama gelmesini sağlar. Uygun kıvama gelen harç dikkatli bir şekilde zemine uygulanır. Bu esnada teknik elemanlar büyük bir çaba sarf ederek harcın bütün yüzeye eşit dağılmasını ve yüzeyde boşluk kalmamasını sağlarlar.
  4. Aynı zamanda yüzeyde yine hava kabarcığı bırakılmaması da oldukça önemlidir. Görüldüğü gibi baskı beton uygulamalarında en ufak bir hataya yer olmayıp oldukça dikkatli olunmalıdır.
  5. Sırada halk arasında şaplama olarak bilinen aşama yer alır. Şaplama aşamasında teknik elemanlar yüzeydeki fazla harcı yüzdürme yöntemiyle alır ve yüzeyi tamamen pürüzsüz bir hale kavuşturur.
  6. Sırada baskı beton uygulaması için sertleştirme işlemi yapılması vardır. Sertleştirme işleminin ardından daha önceden seçilen renklerin ve desenlerin uygulaması yapılır.
  7. Yavaş yavaş sona gelinen baskı beton uygulamasında yapılacak olan bir diğer adım ise nihai bitirme işlemi uygulanması ve yüzeyi tazyikli su ile yıkanmasıdır.
  8. Bütün işlemler tamamlandıktan sonra en son olarak yüzeye kür adı verilen özel bir kimyasal karışım uygulanır ve yüzey hazır hale gelir.