Adana Baskı Beton
30
Eki

Adana Baskı Beton

Adana baskı beton yöntemini daha çok turistik yerlerde, parklarda, okul bahçelerinde görmekteyiz. Amacı şık bir görüntü oluşturmaktır. Görüntüyü daha estetik hale getirirken aynı zamanda sağlamlık da vermektedir uygulandığı yere. Özellikle deprem gibi yıkıcı afetler göz önünde bulundurulduğunda bu yöntemin önemi bir kere daha anlaşılmaktadır. Yöntem başarılı olduğu kadar estetik zevklere hitap ediyor dedik. Bunun sebebi gelişen inşaat sektöründe oluşan yeni malzemelere uyum sağlamasından kaynaklanmaktadır. Örneğin, granit uygulanan bir yerde göreceğiniz adana baskı beton yine granite uyumlu olmuş olacaktır. Gözü yormayacaktır. Seçenek o kadar çoktur ki seçim esnasında karar vermekte zorlanmayacaksınız. Bir şeyleri bir şeylere uydurma yükümlülüğünüz olmayacak.

Adana Baskı Beton
Adana Baskı Beton

Muhakkak ki o kartelada sizin zevkinize göre mekanınıza uygun bir seçenek olacaktır. Geliştirilen tanecik sistemiyle zorlayıcı koşullar betonu zorlamamaktadır. Sert esen rüzgar, yakıcı güneş bu yöntemde problem olmamaktadır. Eskimesi, yıpranması uzun yıllar alan baskı betonu ancak siz isterseniz değiştirebilirsiniz. Onun haricinde kısa zamanda değiştirmeniz mümkün değildir. Kullanılan beton sayesinde ise dışardan gelen herhangi bir baskı sonucu kırılma yaşanmamaktadır. Yıllara meydan okuyan yapısıyla bütçe dostuyken mekanın doğallığını bozmaması ile de mekanların dostudur. Gelişen teknoloji ile sadece zeminde değil betonda da işlevselliğini korumaktadır.

Adana Baskı Beton’un Kalitesini Malzemesi Belirler

Adana baskı betondan bahsedilirken kullanılan makinelerden bahsetmemek mümkün değil. Burada dikkat edilecek nokta malzemelerin kalitesi.

Ne kadar kaliteli malzeme kullanılırsa o kadar başarılı bir işçilik olacaktır. Hem dayanıklılık bakımdan hem görüntü itibariyle herkesi memnun bırakacaktır. Sadece görüntü ve sağlamlık açısından olay değerlendirilmemelidir. Ayrıca uzun yıllar boyunca dayanacak olması ve sağlıklı olması da istenen yararlardandır.

Kalite standartlarına uygun baskı beton malzemeleri bu istekler hiç de imkansız değildir. Ufak bir saha çalışması yaptığınızda hem bu malzemelerin ne olduğunu anlayabilir hem de en uygun fiyata satın alabilirsiniz. Böylelikle dönüşü olmayan hatalara da sebebiyet vermemiş olursunuz. En çok kullanılan kalıp ayracı betonu birbirinden ayırmaya yarar. Ustanın istediği şekilde ayrılamayan beton estetik görüntüye belki dayanıklılığa engel olabilir.

Bu yüzden bu işin ondan önce kullanılan malzemenin kalite takibini çok iyi yapmak gerekir. Genellikle baskı beton düzgün ve parlak olacak şekilde çalışılır. Bunun içinse parlatma malası kullanılır. Böylelikle aranan pürüzsüz görüntü bu mala ile sağlanmış olur.

Her Malzemenin Kullanım Amacı Farklı

Betonun sertleşmesi için sertleşme harcı kullanılmaktadır. Sertlik ve dayanıklılıktan bahsederken en büyük iş bu malzemeye düşmektedir. Bu konuda oluşacak ihmal yıkımlara sebep olabilir. Nerde kullandığınıza bağlı olarak can veya mal kaybı yaşayabilirsiniz. Bu sağlamlığa yardımcı bir diğer malzeme ise demirdir. En az sertleşme harcı kadar değerlidir. Harcınızın daha sağlam olması için kullanılır. Bu malzemeden de eksik kullanma gibi bir imkan yoktur.

Adana Baskılı Beton Çalışması
Adana Baskılı Beton Çalışması

Baskı betonda en önemli şey oluşan sıvının uygulanan zemine iyice yedirilmesinin sağlanmasıdır. Bunun için fırça kullanılmaktadır. Eğer bu sıvı zemine tam yedirilmezse o zaman kaynaşma olmamaktadır. Yani zemin sıvıyı kabul etmediğinden tam dayanıklılık olmamaktadır. Bundan dolayı fırça kesinlikle çok maharetli kullanılmalıdır. Harç kalın geliyorsa kesinlikle inceltme yoluna gidilmelidir. İnceltilmeyen malzeme diğer aşamalar için engel teşkil etmektedir. Bu yüzden muhakkak su bazlı sürme malzemesi kullanılmalıdır.

Baskı Beton Uygulaması Ve İncelikleri

Uygulama esnasında ise betonun şekline ve rengi, zamanı gibi konulara dikkat edilir. Beton dökülmeden önce kesinlikle o saha temizlenmeli. Ortada çalı, taş gibi maddeler varsa ayıklanmalı. Tozu süpürülmeli. Betonun sağlıklı bir şekilde dökülmesi için bu maddelere uyulması gerekir. Ekstrem durumlar yoksa dolgu kullanılması önerilir. Böylelikle olası kazaların önüne geçilmiş olur.

Adana baskı betonda genellikle ahşap ürünler kullanılır. Ancak demir ve plastik de tercihler arasındadır. Beton form olarak çok iyi bir şekil almalıdır. Yani istenen neyse ona göre kusursuz bir kalıbın gerçekleşmiş olması gerekir. Harç dökülürken çok dikkatli olunması gerekir. Hava kabarcığı veya boşluk olmamalıdır. Ustalar ve uzmanlar bu esnada sahada olmalıdır. Beton döküldükten sonra üstünde gerekli düzenlemeler yapılır.

Şamandıra işlemi denen işlemle beton yüzdürülür. Bu işlemle tıkanıklık veya yüksek alan varsa bu önlenir. Kompakt bir hal aldırılır beton. Eğer taş vb. kullanmaya karar verilmişse çelik patinaj ile taşlama işlemi yapılır. Ardından sertleşmeye bırakılır. Tüm bu aşamalar bittikten sonra bakımı yapılmak üzere sahaya uzman kişiler bırakılır. Böylelikle hem dayanıklı hem estetik olan baskı beton işlemi tamamlanmış olmaktadır.

Betonun Görüntüsü İçin Ayrı Malzemeler Kullanılıyor

Gelelim görüntüsü için kullanılan belli başlı malzemelere. Bunlardan ilki ve en temel olanı çizim kalemleridir. Proje böyle çizilmekte ve çizim sahaya bu yolla aktarılmaktadır. Böylelikle hata payı sıfıra inmektedir. Taşma, eksik kalan yerin varlığı kaba taslak bir çizimle engellenmektedir. Renkli boyalar ise betona renk vermek için kullanılır. Burada boyanın kalitesi çok önemlidir. Hem de tahmin edemeyeceğiniz kadar önemli.

Dış ortamda kullanılıyorsa şayet rüzgara, neme ve ısıya çok dayanıklı olması gerekir. Aksi takdirde deformasyonlar, pul pul dökülmeler kaçınılmaz olacaktır. Ayrıca hangi renk şeklini seçtiyseniz o görüntüyü yakalamanız gerekir. Yani parlak veya mat fark etmez onu betonda tam anlamıyla görmeniz lazım. Kaliteden bir haber olan boyalar zeminle bütünleşince vaat ettiği görüntüyü size sunmaz.

Siz de sağa mı dönsem görürüm sola mı dönsem rengi anlarım diye diye yorulursunuz. Bunda dolayı renk veren boyanın kalitesine çok dikkat etmek gerekir. Ayrıca uygulanan zemin yine de temiz ve kuru olmalıdır. İnşaat neticede deyip de ihmalkarlık yapmamanız istediğiniz görüntüye ulaşmada önemli bir basamak. Boya istenen kıvamda değilse şayet renkli sertleştirici kullanılır. Başka yöntemlere girişmeden bu malzemeyi kullanmanız risk almayı engeller.

Tarihi yapılarla ilgileniyorsanız özellikle risk almamanızı da tavsiye ederiz. Çalışmanın yapıldığı zeminle yapılmadığı zemini ayırmak için kenar bordürü kullanılır. Böylelikle ortaya karışık bir manzara çıkmaz. Kullanılan ürünler israf olmaz. Çünkü uygulama yapılmamış yere de bazı malzemeler yanlışlıkla uygulanmak isteniyor. Hem vakit hem nakit israfı. Bütün işlemler bittiğinde ortaya istenmeyen lekeler ortaya çıkabilir.

Sonuçta renklerle uğraşılıyor. O zaman da imdada özel elyaflı kalekim yetişiyor. Bu malzeme istenmeyen lekeleri temizlerken o kadar emek harcadığınız beton baskıya da zarar vermiyor. Ayrıca leke de kalmıyor tabii ki. Baskı bittiğinde ise alüminyum mastar ile betonun koruması korunur. Dış ortamdan gelecek etkiler sonucu bozulma önlenmiş olur böylelikle.